среда, 08. април 2009.

HOLZSCHNITZEREI, Duborez, WOODCARVING

Angeli u Lipi


Ram za ogledalo od Lipe u duborezu.

Bukva je tvrda ali moze lepo da se oblikuje kroz nju

Mali kurs duboreza.za izradu ovog motiva u orahu su potrebna tri noza/stemajzle/ dleta
i oko 20 minuta rada sa njima.Moj hobi i posao je duborez/ drvorez
Sake, ruke izazov su za svakog ko zeli da ih napravi a zna pricu od Albrecht Dürer-a

gotska Madona, izrada u bukvi. Ne znam sta me je privuklo njoj da joj dam okvir i oreol bas da bude gotski...???

razni korisni predmeti mogu da se naprave onako iz dosade.
Nazvao sam je dunavska riba mada lici i na Sarana i nosio uzvodno Dunavom...

Video sam u Grckoj motiv DEVOTION i nisam odoleo a da ga ne napravim u drvetu.


K ad odrastes na Mikijevim Zabavnicima za ideju ti posluze i kola Donalda Duck-a


Duborezac je izraz za umetnickog majstora starog zanata!

Izrada rucnog drvoreza obuhvata izbor kvalitetnog drveta sa ovih prostora od oraha, jasena, hrasta, bukve, javora i lipe

Alat su dleta ili stemajzle razlicitih profila koje majstor sam kvalitetno ostri. Drveni cekic napravljen od tvrdog drveta razne stege za fiksiranje drveta koje se obradjuje i stabilan sto ili tezga. Od prateceg pribora razne turpije za drvo, testerice, profilno prirodno kamenje za ostrenje,...

Izrada duboreza je planski posao koji obuhvata pripremu drveta, crtanje mustre, isecanje kontura testericom i samu izradu sa dletima i drvenim cekicom. Duborez je imao primenu kao dekorativni element u enterijeru napr. izrada ikonostasa, carskih dveri po pravoslavnim hramovima na ovim prostorima kao i izradu drvenih figura licnosti iz biblije za katolicke crkve( isusovo raspece, madone,...) Duborez kod izrade stilskih namestaja kao i ramova za ogledala su od zavisnosti stilske epohe bili manje ili vise zastupljeni ,...

Restauracija duboreza koji je ostecen zubom vremena zahteva ponekad vise vremena nego izrada takvog novog motiva. Geografski prostor Vojvodine je bio izlozen vise uticaju Beca, Minhena, .. tako da se i danas mogu pronaci komadi namestaja i dekorativnih predmeta sa duborezima iz proslih vekova! Duborez sam ucio od poznatog novosadskog majstora Marka Penova koji je 30-tih godina proslog veka ucio zanat u tada poznatoj novosadskoj umetnickoj radionici majstora duboreza J.Sotera.Duborez je danas zanat koji je skoro nestao sa ovih prostora.
Bio sam osnovao prvu radionicu za izradu i restauraciju duboreza na prostoru Novog Sada posle drugog svetskog rata. Drvorez i duborez radim korišćenjem starih tehnika. Vršim izradu drvoreza za ramove za ogledala, razne elemente za enterijere, lovačke motive, kao i restauraciju drvoreza. Počeo sam da radim drvoreze od stila «Alt Deutsch» da bi stigao do baroka i rokoko-a.

Izložbe i sajmovi na kojima sam do sada učestvovao:

Jesenji novosadski sajam, 13. Međunarodni sajam preduzetništva 17-21. septembra 1996. godine. Osvojio sam srebrnu medalju i diplomu za duborez i ručni rad.
14-ti međunarodni sajam preduzetništva 1997. Novi Sad.
Sedmi salon nameštaja za opreme i enterijere Ambijenta novosadski sajam 1998. godine, Novi Sad.
Kao izlagač sam demonstrirao izradu duboreza kao ručni rad.
Izlagač na sajmovima antikviteta i hobija u Hotel «Putniku» Novi Sad, (6 puta do sada) i u Hotelu «Slavija» Beograd sa duborezima i restauracijom duboreza.
Izlagač na prvoj izložbi Umetničko zanatstvo Srbije ZANUM u konaku knjeginje Ljubice u Beogradu od 24-26 decembra 2002. godine. Organizator je bila republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.
Izlagač na izložbi «Novosadsko proleće» 2003 i 2004 u SPC «Vojvodina» Novi Sad u okviru starih umetničkih zanata gde sam izlagao svoje ručne radove i ujedno demonstrirao izradu duboreza.
Učesnik na izložbama «Pijaca lepih stvari» u katoličkoj porti i na platou ispred SPC «Vojvodina» Novi Sad, kao i na «Pijaci lepih stvari u centru Sremske Kamenice 2003.
Za učešće na manifestaciji «Tradicija i znanje su bogatstvo» dobio sam zahvalnicu kao izlagač starog umetničkog zanata – duboreza, od organizatora «Univerzitet braća Karić», hotel «Putnik» Novi Sad 2004. godine.
Učestvovao sam na više izložbi umetničkih starih zanata u Salzburgu, Beču, ...u Austriji gde sam bio jedini izlagač sa ovih prostora...
Rucna izrada stilskih drvoreza za enterijere, ramove za ogledala, lovacke motive,... kao i restauracija duboreza!


ALT DEUTSCH SilbeRholZ
ukrasi za enterijere od lipe i nekoliko desetine casova rucnog rada. Malo je ponekad teze kad treba napraviti vise istih komada po narudzbini.

sa jednog novosadskog proleca...


od malih komada Lipe da se ne baci moze se napraviti poneka figurica...


ovo su motivi u drvorezu za enterijer od hrastovine koje sam radio nekoliko dana, hrast je jako tvrdo drvo...


Po meni se moze nauciti stilski duborez korak po korak.....a kasnije je sve stvar maste i volje,..ali samo uz mnogo vezbanja i bez zurbe da se prvo savladaju tezi motivi. Kao i u svemu treba krenuti od najjednostvanijih motiva od plitkog reljefa ,...u prilogu jedan motiv koji pripremam isto za kurs duboreza...

Kod izrade stilskih duboreza je bitno zadrzati se u stilu u kojem se radi motiv.Deo rococo rama kojeg sam izradio od Lipe.

Ovo su fotke Lipe iz centra Novog Sada

Duborezi i drvorezi

Dan kada je koren punudio list grani
Korenje kroz grane,
liscem sunce vodi
Privremeni put kao prilaz mostu koji se gradio i danas je tu. Zarastao uz obrusenu zemlju sa jedne strane korenjem koje su postale grane. Klize ponekad te grane ka Dunavu da se osveze. Ili je sve u Suncu koje je blize kad si kraj vode?Most je bio izgradjen a i ponovo pravljen. Mozda je taj puteljak i cekao da ponovo pozeli peska i vode? Stazu na mostu su suzili a Dunav i dalje nosi korenje i grane iz prvog reda kraj vode. Stazu na mostu i puteljak ka njemu ne mogu zaobici. Korenje me vodi granama svojim a samo minut mozda kasnije hladom me tesi. I opet puteljak, stazom korenjem i granama.dan kada je koren ponudio list grani:
Korenje kroz grane,
liscem vodi Sunce.
Pesak kraj vode.
snove moje zove.
Cveta korena grana,
budi list staze.
Sunce granama mami
,niz koren lisce.
LIPA je
Iznenadjenje Noci, moje,
Dunavom korenje grane.
....
Vetar preko mosta zalepi jaknu za tebe, usima tutnji, oci suze ali taj pogled na Dunav na talase kako se okrecu, prevrcu kako se Sunce odbija od njih kako se oblaci smenjuju a samo pomislis na julsku vrelinu i kako nema hlada preko mosta kako je asfalt gorak. A tek je sredina Marta.
Sam kraj vode,
mostom sanjam staze.
San kraj vode,
liscem korenje grane
Sam kraj vode,
san potoke zove.
I opet tu si,
tu sam ne znam ti ime.
Tu si zelis snove nase.
Tu smo negde uz Sunce i Meseca snove.
PETAK, 20 minuta peske preko mosta a ne znam zasto sam zabelezio te minute ne znam zasto sam i pisao uopste? A svaki dan idem preko tog mosta.Miris Lipe uz Dunav,.....od Lipe tog predivnog drveta cinim duboreze moje...i Dunavu hvala,
Volite li miris Lipe?


restauracija drvoreza i duboreza,..
ponekad je sporija i teza nego izrada novog drvoreza samo zato jer treba napraviti tako da izgleda kao osteceni ili izgubljeni komad a sto pribliznije nekad postojecemcrtanje, isecanje, izrada i lepljenje su samo deo da bi se dobila negde izgubljena proslost,...


restauracija drvoreza ponekad je vremenski bas zahtevn, sama pripremanije bas kao Lego ali kao igra jeste restauracija drvoreza, mozda mi je zato i zanimljiva?A Lego kocke nisam imao kao mali nego sam stalno neke igracke kvarioovom Angelu je nedostajao deo krila prema vrhu.Izrada u Lipi kasnije zavrsna obrada pozlata


kaseta od namestaja koja je bila ostecena, orah


na fotki iznad je bio ostecen list koji je dodat i uradjen na fotki ispod, orah


-WORKSHOP, WERKSTATT, RADIONICA-

-WORKSHOP, WERKSTATT, radionica...

Plisani MEDA mozda i zaradi penziju kao maskota kod mene u radionici...

Dleta, stemajzle,...
...moja mala radionica,Uz prasinu i bez ijedne stolice moze ponekad da se provuce kroz malu radionicu. Moj hobi kutak.